»

Tuesday, December 4, 2012

Resepi Lasagna


Assalammualaikum

Alhamdulillah, entry kali ini ana mahu kongsikan satu resepi lagi. Makanan org Itali yang di namakan Lasagna. Resepi ini sepupu ana yang beri dan di olah sedikit oleh ana. Bak kata orang, nak ikut selera sendiri. Adik-beradik ana asyik bertanya, bila ana akan buat Lasagna ini dan Alhamdulillah selepas ana betul faham cara utk membuatnya, ana mulakan langkah.
Mereka suka makan lasagna ni...Nie resepi ye !! ^,^


Bahan-bahannya:
-daging cincang 400g
-kepingan lasagna "san remo 'Instant' " (di celur dahulu sblm masukkn dlm loyang)
-cendawan butang (dlm tin) *di hiris
-sos prego traditional 14 oz
-bwg putih & merah (di cincang)
-serbuk lada hitam
-serbuk oregano (xnk letak pn xpe)
-keju mozarella ( siap cincang)
-sos cili
-garam
Bahan-bahan sos:
-2 sdu butter
-kje cheddar/ 2 kpg cheesedale
-250 ml susu full krim
-2 sdu tepung gandum

Cara-caranya:
1- tumis bawang-bawang & masukkn daging sehingga separuh masak
2- masukkn sos prego & sdkt garam + serbuk oregano + cendawan
3- masukkn sos cli & srbuk lada hitam scukup rse..
4- bile dh sebati tutup api..p/s: cm wat kuah spegetti..mmg sebiji..=)

Cara-cara masak sos:
1- panaskan kuali dgn api y sederhana
2- cairkn butter & 2 sdu tepung gandum
3- msukkn susu & cheesedale + garam sckp rse..
4- Kcu smpi likat..
p/s: klu nk wat sos byk pn xpe..lg byk lg sdp..huhu

-> Sediakn loyang

1- Lekatkn kepingan lasagna (y dh di celur) smpi semua permukaan loyang tertutup..
    tp sekeping je tau..jgn 'double'..
2- Ats ye letak daging y di masak  
3- Tuangkn kuah sos td di ats daging
4- Tabur cheese mozarella ( byk pn xpe)
5- Pastu ulang step 1-4...selalu ye org wat smpai 3 layer je..
6- Layer ats skli tabur cheese byk2..smpi tutup semua..tp ikutlh klu tak suke cheese byk, 
    tak yah ltk byk2..
7- Pastu bakar dgn suhu 180C slme 30-40 minit..

SELAMAT MENCUBA ! =)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...